Enthousiasme alom bij ondertekening samenwerkingsovereenkomst Zorgnetwerk Zenderen

Enthousiasme alom bij ondertekening samenwerkingsovereenkomst Zorgnetwerk Zenderen

Met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst, is het Zorgnetwerk Zenderen een feit. Donderdag 6 april zette een groot aantal vertegenwoordigers van Twentse zorgorganisaties hun handtekening voor de oprichting van één netwerkorganisatie; Zorgnetwerk Zenderen. Vanuit die organisatie nemen de instanties voortaan samen de verantwoordelijkheid te werken aan een toekomstbestendige zorg voor de Twentse burger. Alle aanwezigen in de kapelzaal van het Seminar in Zenderen waren het er over eens: deze samenwerking is uniek voor de Nederlandse zorgsector!

‘Zenderen’ is een begrip geworden

Tijdens de bijeenkomst sprak voorzitter Ingeborg van Lingen van de Landelijke Huisartsen Vereniging Twente uit dat verbetering van de zorg slechts kan slagen door samen te werken en waardering voor elkaars inzet te hebben. Van Lingen: “Zolang we eerlijk zijn naar elkaar, bouwen we aan een solide netwerk waarin we elkaar kunnen vertrouwen. Het wordt een enorme uitdaging om alle verschillende organisatievormen samen te brengen in een goed draaiend netwerk.” Ook sprak van Lingen de verwachting uit dat als het netwerk zich bewezen heeft, het in de nabije toekomst mogelijk is dat ook andere zorgorganisaties zich aansluiten.

Lezing Patrick Kenis over organisatienetwerken

Voor de feestelijke ondertekening was ook Patrick Kenis, hoogleraar Beleids- en Organisatiewetenschappen aan de Universiteit van Tilburg uitgenodigd. Hij liet zijn licht schijnen over de moderne vormen van organisatiestructuren en belichtte uiteindelijk ook het organisatienetwerk, waar ook het Zorgnetwerk Zenderen er één van is. Aan de hand van een aantal voorbeelden liet Kenis zien dat het vormen van een netwerkorganisatie de toekomst heeft. Hij gaf daarbij echter aan dat voor het welslagen van zo’n netwerk doorzettingsvermogen, vertrouwen, geduld en focus op het resultaat essentieel zijn, omdat bij elk beginnend netwerk de eerste twee jaar een negatieve curve laten zien. Volgens Kenis worden de voordelen voor een samenwerking in netwerkverband meestal pas zichtbaar in het derde jaar, en stapelen de voordelen zich daarna snel op. Uiteindelijk wordt de winst voor elke aangesloten organisatie gegarandeerd groter dan ze ooit op eigen kracht had kunnen behalen.

Wilt u de kernbegrippen en illustraties uit de voordracht van Patrick Kenis lezen, klik dan hier.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×